4 Faktor Yang Akan Mempengaruhi Caruman Takaful Anda

“Berapa eyh yang saya perlu bayar untuk pelan takaful ni?”Itu soalan biasa yang saya selalu dengar sebagai perunding takaful. Adakah harga itu akan dipetik dari langit ataupun ada sistem pengiraan? Jawapannya, harga tu ditentukan oleh software yang disediakan oleh pihak syarikat takaful. Tapi, macam mana software itu tetapkan harga? Pernah tak anda terfikir atau tanya […]

Medical Card anda mungkin ditarik balik!!

Apa ciri-ciri yang anda cari bila nak cari takaful/insurans? nak murah? nak limit besar/unlimited? nak yang boleh cover satu family? Itu biasanya kriteria yang orang akan cari bila nak signup takaful/insurance. Tahniah kalau anda dah ada signup.Satu soalan saya, anda pernah baca ke polisi yang agent anda bagi tu? Ambil takaful bukan macam steps yang kita biasa […]

Tak Semua Orang Perlukan Family Takaful / Life Insurance

Apa itu family takaful?Family Takaful atau kita biasa sebut insuran nyawa ialah perlindungan yang menyediakan pampasan sekiranya pemegang sijil takaful ditimpa musibah seperti meninggal dunia atau Total Permanent Disable (TPD). Jumlah pampasan berbeza bergantung kepada sesebuah sijil/policy. Mungkin serendah RM10,000 atau setinggi RM10,000,000! Siapa yang lebih memerlukan?Breadwinner atau orang yang mencari nafkah untuk keluarga – […]

Pembahagian Caruman Dalam Plan Takafulink PruBSN

Soalan biasa client atau prospect tanya bila saya cerita pasal PruBSN Takaful Investment-linked plan ialah berapa peratus dari yang dibayar tiap-tiap bulan masuk ke dalam simpanan atau cash value. Jawapannya…… berubah mengikut tahun.Sebelum itu, kita perlu faham pembahagian caruman terbahagi kepada dua:Allocated contributionUnallocated contributionSila rujuk infogram… Ini adalah pecahan caruman yang digunakan untuk membeli unit […]

MRTA vs. TakafulLink

Siapa yang penah beli hartanah mesti pernah dengar pasal MRTA atau Mortgage Reduced Term Assurance. Apa itu MRTA? MRTA merupakan sejenis perlindungan insurance untuk pinjaman rumah. Dengan adanya MRTA, sekiranya berlaku kematian atau Total Permanent Disable (TPD) kepada peminjam, polisi MRTA tersebut akan membayar baki pinjaman yang terunggak kepada pihak bank! 1. Bayaran lump sum (sekali […]