Tips Memilih Polisi Pendidikan

Ramai orang yang masih ada mentaliti “PTPTN kan ado”. Tapi baru-baru ni dengar macam dah “tak ado” sebab ramai peminjam yang gagal untuk bayar. Kos pendidikan semakin tinggi dan yang pandai pun bertambah ramai. Maka makin sengitlah persaingan untuk dapatkan pinjaman pendidikan/biasiswa yang semakin berkurang. [embedyt]http://https://www.youtube.com/watch?v=erCVVn6IsrQ[/embedyt]Kalau ada pelan pendidikan, bolehlah kurangkan beban ibu bapa kerana pelan ini direka khas untuk […]

Retirement – Slog or Suffer

Bila nak BERSARA?? Semua orang memang kalau boleh nak retire. Dah tu takkan nk kerja sampai mati kan? Tapi sedarkah anda bahawa lebih 50% pekerja hari ini mengharapkan bantuan kebajikan apabila mereka bersara? Dan majoriti mereka mengharapkan EPF untuk kononnya “retire young, retire rich”. Hakikatnya, jumlah EPF yang bakal diterima pada kebiasaannya adalah terlalu sedikit […]

Nak simpan SEKARANG atau NANTI???

Ada beza ke simpan duit sekarang dengan simpan duit nanti?OK, cuba tengok gambar kat bawah ni. A dan B  kedua-duanya menyimpan tetapi tempoh simpanan dan waktu menyimpan berbeza. A menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 25 tahun hingga 35 tahun.B menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 35 tahun hingga 55 tahun.Katakan mereka berdua simpan  kat tempat yang ada return/dividen 6% setahun […]