Retirement – Slog or Suffer

Bila nak BERSARA?? Semua orang memang kalau boleh nak retire. Dah tu takkan nk kerja sampai mati kan? Tapi sedarkah anda bahawa lebih 50% pekerja hari ini mengharapkan bantuan kebajikan apabila mereka bersara? Dan majoriti mereka mengharapkan EPF untuk kononnya “retire young, retire rich”. Hakikatnya, jumlah EPF yang bakal diterima pada kebiasaannya adalah terlalu sedikit […]

4 Sebab Tak Ambil Takaful

Anda belum ada perlindungan takaful? Itu perkara normal. Ramai orang di luar sana yang masih belum ada perlindungan takaful. Yang dah ada pun belum tentu dia tahu apa yang dia ambil. Tapi, kenapa masih ramai yang belum ada perlindungan ni sedangkan kerajaan Malaysia bagi pengecualian cukai RM9,000 setiap tahun untuk takaful/insurans.Sila rujuk “Cara untuk mendapatkan RM9,000 […]

MRTA vs. TakafulLink

Siapa yang penah beli hartanah mesti pernah dengar pasal MRTA atau Mortgage Reduced Term Assurance. Apa itu MRTA? MRTA merupakan sejenis perlindungan insurance untuk pinjaman rumah. Dengan adanya MRTA, sekiranya berlaku kematian atau Total Permanent Disable (TPD) kepada peminjam, polisi MRTA tersebut akan membayar baki pinjaman yang terunggak kepada pihak bank! 1. Bayaran lump sum (sekali […]

Nak simpan SEKARANG atau NANTI???

Ada beza ke simpan duit sekarang dengan simpan duit nanti?OK, cuba tengok gambar kat bawah ni. A dan B  kedua-duanya menyimpan tetapi tempoh simpanan dan waktu menyimpan berbeza. A menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 25 tahun hingga 35 tahun.B menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 35 tahun hingga 55 tahun.Katakan mereka berdua simpan  kat tempat yang ada return/dividen 6% setahun […]