4 Faktor Yang Akan Mempengaruhi Caruman Takaful Anda

“Berapa eyh yang saya perlu bayar untuk pelan takaful ni?”Itu soalan biasa yang saya selalu dengar sebagai perunding takaful. Adakah harga itu akan dipetik dari langit ataupun ada sistem pengiraan? Jawapannya, harga tu ditentukan oleh software yang disediakan oleh pihak syarikat takaful. Tapi, macam mana software itu tetapkan harga? Pernah tak anda terfikir atau tanya […]

Medical Card anda mungkin ditarik balik!!

Apa ciri-ciri yang anda cari bila nak cari takaful/insurans? nak murah? nak limit besar/unlimited? nak yang boleh cover satu family? Itu biasanya kriteria yang orang akan cari bila nak signup takaful/insurance. Tahniah kalau anda dah ada signup.Satu soalan saya, anda pernah baca ke polisi yang agent anda bagi tu? Ambil takaful bukan macam steps yang kita biasa […]

Tips Memilih Polisi Pendidikan

Ramai orang yang masih ada mentaliti “PTPTN kan ado”. Tapi baru-baru ni dengar macam dah “tak ado” sebab ramai peminjam yang gagal untuk bayar. Kos pendidikan semakin tinggi dan yang pandai pun bertambah ramai. Maka makin sengitlah persaingan untuk dapatkan pinjaman pendidikan/biasiswa yang semakin berkurang. [embedyt]http://https://www.youtube.com/watch?v=erCVVn6IsrQ[/embedyt]Kalau ada pelan pendidikan, bolehlah kurangkan beban ibu bapa kerana pelan ini direka khas untuk […]

Retirement – Slog or Suffer

Bila nak BERSARA?? Semua orang memang kalau boleh nak retire. Dah tu takkan nk kerja sampai mati kan? Tapi sedarkah anda bahawa lebih 50% pekerja hari ini mengharapkan bantuan kebajikan apabila mereka bersara? Dan majoriti mereka mengharapkan EPF untuk kononnya “retire young, retire rich”. Hakikatnya, jumlah EPF yang bakal diterima pada kebiasaannya adalah terlalu sedikit […]

Pembahagian Caruman Dalam Plan Takafulink PruBSN

Soalan biasa client atau prospect tanya bila saya cerita pasal PruBSN Takaful Investment-linked plan ialah berapa peratus dari yang dibayar tiap-tiap bulan masuk ke dalam simpanan atau cash value. Jawapannya…… berubah mengikut tahun.Sebelum itu, kita perlu faham pembahagian caruman terbahagi kepada dua:Allocated contributionUnallocated contributionSila rujuk infogram… Ini adalah pecahan caruman yang digunakan untuk membeli unit […]

4 Sebab Tak Ambil Takaful

Anda belum ada perlindungan takaful? Itu perkara normal. Ramai orang di luar sana yang masih belum ada perlindungan takaful. Yang dah ada pun belum tentu dia tahu apa yang dia ambil. Tapi, kenapa masih ramai yang belum ada perlindungan ni sedangkan kerajaan Malaysia bagi pengecualian cukai RM9,000 setiap tahun untuk takaful/insurans.Sila rujuk “Cara untuk mendapatkan RM9,000 […]

MRTA vs. TakafulLink

Siapa yang penah beli hartanah mesti pernah dengar pasal MRTA atau Mortgage Reduced Term Assurance. Apa itu MRTA? MRTA merupakan sejenis perlindungan insurance untuk pinjaman rumah. Dengan adanya MRTA, sekiranya berlaku kematian atau Total Permanent Disable (TPD) kepada peminjam, polisi MRTA tersebut akan membayar baki pinjaman yang terunggak kepada pihak bank! 1. Bayaran lump sum (sekali […]

Nak simpan SEKARANG atau NANTI???

Ada beza ke simpan duit sekarang dengan simpan duit nanti?OK, cuba tengok gambar kat bawah ni. A dan B  kedua-duanya menyimpan tetapi tempoh simpanan dan waktu menyimpan berbeza. A menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 25 tahun hingga 35 tahun.B menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 35 tahun hingga 55 tahun.Katakan mereka berdua simpan  kat tempat yang ada return/dividen 6% setahun […]