Bila nak BERSARA?? Semua orang memang kalau boleh nak retire. Dah tu takkan nk kerja sampai mati kan? Tapi sedarkah anda bahawa lebih 50% pekerja hari ini mengharapkan bantuan kebajikan apabila mereka bersara? Dan majoriti mereka mengharapkan EPF untuk kononnya "retire young, retire rich". Hakikatnya, jumlah EPF yang bakal diterima pada kebiasaannya adalah terlalu sedikit dan tidak mencukupi untuk mereka meneruskan lifestyle seperti biasa.

Contoh, memang lah nampak EPF RM300,000 tu banyak. Tapi kalau sebulan ambil RM5,000, setahun dah RM60,000.. Cukup 5 tahun, HABIS!!!

Slog or Suffer

Source: Sunday Star 13/09/2015 - Slog or Suffer

Jadi, untuk mengelakkan kita daripada suffer lepas bersara, ada beberapa pilihan yang boleh kita ambil termasuk:

  1. bersara pada umur yang lebih tua
  2. membuat pekerjaan yang sesuai selepas bersara
  3. menyimpan lebih banyak mulai sekarang

Dalam banyak-banyak pilihan, No. 3 merupakan jalan paling selamat sebab kita tak tahu sampai umur berapa kita larat untuk kerja. Nak simpan banyak, kena ada lebihan wang yang banyak. Itu semua orang tahu. Pertama kita boleh kurangkan expenses atau perbelanjaan.

7-Expenses-You-Can-Cut-to-Save-More-Money-by-Mikey-Rox1

Tapi mungkin ada komitmen yang dah tak boleh nk dikurangkan seperti pinjaman dan keperluan asas. Tambah-tambah lagi harga barang yang asyik naik. Pilihan kedua ialah naikkan income atau pendapatan. Contohnya mulakan perniagaan online, service, kerja part-time dan macam-macam lagi. Mana satu pilihan anda, anda perlu bermula SEKARANG!

Now and Later check boxes written on a blackboard

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.