Bila sebut pasal cukai, ramai yang tak suka kerana apabila dikenakan cukai, harga sesuatu barang atau perkhidmatan itu akan naik! Selain dari itu, pendapatan kita pun dicukai. Tapi......... anda tahu tak bagaimana anda boleh mendapat PELEPASAN cukai pendapatan sehingga RM9,000 setiap tahun?

Cukai Pendapatan merupakan salah satu sumber pendapatan negara dan mereka yang memperoleh pendapatan akan dikenakan cukai pendapatan sekiranya memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Salah satu cara untuk mengurangkan cukai pendapatan ialah dengan mendapat pelepasan cukai. Setiap orang yang memiliki pelan takaful / insurans layak mendapat pelepasan cukai  pendapatan sehingga RM9,000/tahun. Sila rujuk lawan sesawang Lembaha Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk pelepasan cukai yang lain.

Sumber: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?kump=5&skum=1&posi=3&unit=1&sequ=1

Pengendali Takaful akan mengeluarkan penyata tahunan seperti contoh-contoh dibawah untuk setiap peserta takaful. Untuk peserta takaful PruBSN, anda boleh muat turun dari lawan sesawang PruBSN atau klik link di bawah:

https://app.prubsn.com.my/PruBSNTouch/register/register.do

Contoh Pelepasan Cukai Melalui Takaful

Contoh 1: Ambil pelan takaful untuk diri sendiri

 

Pelepasan untuk life insurance: RM948 (Maksimum RM6,000 termasuk EPF)

Pelepasan untuk education and medical benefit: RM2,720 (Maksimum RM3,000)

JUMLAH PELEPASAN CUKAI = RM3,720

 

Contoh 2: Ambil pelan takaful untuk anak

 

 

Pelepasan untuk education and medical benefit: RM217.60 + RM982.40 (Maksimum RM3,000)

JUMLAH PELEPASAN CUKAI = RM1,200

Kerajaan sendiri mengakui kepentingan takaful / insurans sehingga sanggup memberikan pelepasan cukai yang begitu banyak. Sekiranya anda rasa takaful ini penting, ambil tindakan dengan segera. Lindungi diri anda dengan takaful hari ini.

Jika anda masih tercari-cari pelan takaful yang bersesuaian dengan keperluan dan bajet anda, hubungi saya di 013-9779638.

Megat Hazwan
Prudential Wealth Planner
megat615@prupartner.com.my
megathazwan.prudential@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.