Inflasi Kos Rawatan di Malaysia

Rakyat Malaysia, selain berdepan dengan kenaikan harga barang keperluan asas, juga berdepan dengan kenaikan kos rawatan perubatan. Pada 2016, kadar inflasi kos rawatan perubatan di Malaysia adalah 11.5% yang juga merupakan kadar inflasi ke-tiga tertinggi di Asia selepas India (14%) dan Indonesia (13.1%). Purata kadar inflasi di Asia adalah 10.7%.

Sumber: http://www.theedgemarkets.com/article/malaysias-medical-inflation-doubledigit-pace

Anggaran Kos Perubatan di Malaysia

Merujuk kepada World Health Organization (WHO), pembunuh nombor 1 di Malaysia merupakan serangan jantung dan strok. Penyakit ini boleh dirawat tetapi kos rawatannya adalah tinggi seperti penyakit kritikal lain. Bukan sahaja itu, kos ratawan akan meningkat setiap tahun dengan kadar 10% hingga 15%.

*Dengan anggaran kadar inflasi 10% setiap tahun

Sumber: https://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/10/04/planning-for-healthcare-costs-in-retirement/

Kenapa Anda Perlu Medical Card?

Ketenangan Fikiran. Anda tidak lagi perlu risau mengenai kos rawatan kerana ianya diuruskan oleh syarikat takaful.

Anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan rawatan segera di hospital pakar swasta. Rangkaian hospital yang luas seluruh Malaysia.

Kini anda sudah dilindungi, anda tidak perlu menggunakan simpanan hasil usaha keras anda  berkerja untuk membiayai kos rawatan di hospital.

Keselesaan dan kemudahan hospital yang baik di hospital swasta pilihan anda.

Medical Card yang Mana Bagus untuk Anda?

Terdapat beberapa faktor yang perlu diambil kira semasa untuk memilih medical card kerana setiap medical card terdapat kelebihannya yang tersendiri. Antara ciri-ciri yang penting adalah:

  1. Had tahunan yang tinggi
  2. Had seumur hidup yang tinggi
  3. Menanggung kos rawatan dialisis buah pinggang (pesakit luar)
  4. Menanggung kos rawatan kanser (pesakit luar)

PruBSN ada menawarkan dua Medical Card (pelan perubatan) iaitu:

1. MedicProtector

Menyedari betapa mahalnya kos penjagaan kesihatan pada masa kini, Medic Protector boleh menjadi sebuah pelan perubatan yang dapat membantu anda pada saat anda memerlukannya. Medic Protector merupakan sebuah pelan perlindungan perubatan yang anda boleh miliki untuk melindungi diri anda serta keluarga anda daripada penyakit yang tidak diduga, tiada had sepanjang hayat.

2. HealthProtector

Alangkah baiknya jika terdapat pelan perubatan yang bukan setakat memberi jaminan terhadap keperluan perubatan anda malah dapat membantu anda menabung berserta dengan manfaat-manfaat lain. Memperkenalkan HealthProtector, rider perubatan yang membiayai perubatan sekiranya anda dimasukkan ke hospital dan menerima rawatan pesakit luar.

Berapa Harga Medical Card?

Caruman bulanan adalah berbeza disebabkan oleh beberapa faktor seperti umur, jantina, status merokok dan juga pekerjaan. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai harga atau terdapat sebarang persoalan, anda boleh hubungi saya di 013-9779638 atau klik butang WhatsApp di bawah:

Megat Hazwan

Prudential Wealth Planner
6013-977 9638