Apa ciri-ciri yang anda cari bila nak cari takaful/insurans? nak murah? nak limit besar/unlimited? nak yang boleh cover satu family? Itu biasanya kriteria yang orang akan cari bila nak signup takaful/insurance. Tahniah kalau anda dah ada signup.

Satu soalan saya, anda pernah baca ke polisi yang agent anda bagi tu? Ambil takaful bukan macam steps yang kita biasa buat bila install software kat laptop - Next-Next-Agree-Install. Kenapa anda perlu baca polici card ialah sebab, manfaat-manfaat seperti medical card anda mungkin boleh kene tarik dalam masa 30 hari dari sekarang!!!

Takaful/insurans yang anda ada sekarang ini akan ada salah satu klausa ni:

  1. Non-Cancellable Clause (NCC) - Syarikat takaful/insurans tak boleh batalkan manfaat selagi pelanggan masih membuat bayaran melainkan berlaku penipuan. (Prudential & PruBSN Takaful menggunakan kausa ini)
  2. Portfolio Withdrawal Clause (PWC) - Syarikat takaful/insuran boleh membatalkan manfaat dengan notis bertulis 30 hari. (Maka tak hairan lah boleh cari medical card yang unlimited dengan harga yang murah. hurm...)

12011315_10153210360866417_4313170605859892472_n

Jadi, sebagai pengguna yang bijak, anda nak yang mana? Bayar lebih sikit tapi medical card anda tak boleh ditarik balik atau bayar murah tapi bila anda dah claim beberapa kali, anda dapat surat mengatakan anda cuma ada 30 hari sahaja lagi untuk guna? Anda pilih lah sebab saya dah pilih.

Takaful/insurans PWC PENIPU? Bukan syarikat yang menipu, semua dah tertulis. Tak percaya tanya agent masing-masing dan suruh mereka terangkan. Nak tahu lebih lanjut boleh hubungi saya di 013-9779638.

Leave a Reply

Your email address will not be published.