Saya Dah Ada Company Coverage

Perbualan biasa seorang agent bila approach orang ramai dekat booth:Mr. A : Saya dah adaAgent : Apa yang ada?Mr. A : Company saya dah coverAgent : Tu company yang ada ke awak yang ada?Company CoverageSalah satu sebab kita pilih untuk berkerja di sesebuah company itu ialah medical benefit yang dia offer. Kalau boleh nak yang […]

4 Faktor Yang Akan Mempengaruhi Caruman Takaful Anda

“Berapa eyh yang saya perlu bayar untuk pelan takaful ni?”Itu soalan biasa yang saya selalu dengar sebagai perunding takaful. Adakah harga itu akan dipetik dari langit ataupun ada sistem pengiraan? Jawapannya, harga tu ditentukan oleh software yang disediakan oleh pihak syarikat takaful. Tapi, macam mana software itu tetapkan harga? Pernah tak anda terfikir atau tanya […]

2 Cara Bayar Bil Hospital Tanpa Perlu Kad Perubatan

Anggaran inflasi kos perubatan setiap tahun ialah 15% (The Star, 27 May 2007). Harga kad perubatan pun sama lah akan naik implikasi dari inflasi tersebut selain naik disebabkan umur pemohon yang makin meningkat. Dan ramai yang bertangguh untuk ambil kad perubatan dengan pelbagai sebab. Itu terpulang kepada diri masing-masing. TIGA perkara yang kita tak mampu untuk […]

Retirement – Slog or Suffer

Bila nak BERSARA?? Semua orang memang kalau boleh nak retire. Dah tu takkan nk kerja sampai mati kan? Tapi sedarkah anda bahawa lebih 50% pekerja hari ini mengharapkan bantuan kebajikan apabila mereka bersara? Dan majoriti mereka mengharapkan EPF untuk kononnya “retire young, retire rich”. Hakikatnya, jumlah EPF yang bakal diterima pada kebiasaannya adalah terlalu sedikit […]

4 Sebab Tak Ambil Takaful

Anda belum ada perlindungan takaful? Itu perkara normal. Ramai orang di luar sana yang masih belum ada perlindungan takaful. Yang dah ada pun belum tentu dia tahu apa yang dia ambil. Tapi, kenapa masih ramai yang belum ada perlindungan ni sedangkan kerajaan Malaysia bagi pengecualian cukai RM9,000 setiap tahun untuk takaful/insurans.Sila rujuk “Cara untuk mendapatkan RM9,000 […]

Nak simpan SEKARANG atau NANTI???

Ada beza ke simpan duit sekarang dengan simpan duit nanti?OK, cuba tengok gambar kat bawah ni. A dan B  kedua-duanya menyimpan tetapi tempoh simpanan dan waktu menyimpan berbeza. A menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 25 tahun hingga 35 tahun.B menyimpan sebanyak RM100/bulan dari umur 35 tahun hingga 55 tahun.Katakan mereka berdua simpan  kat tempat yang ada return/dividen 6% setahun […]