5 Sebab Gen-Y Perlukan Takaful

Masih muda, sihat dan sedang mengejar cita-cita dalam kehidupan. Takaful bukanlah merupakan sesuatu yang menarik untuk dibincangkan jika dibandingkan dengan pelaburan saham, hartanah mahupun unit amanah. Akan tetapi, ia seharusnya di ambil berat oleh golongan Gen-Y. Seandainya anda pergi buat selamanya, adakah sesiapa di sekeliling anda yang akan terkesan dengan kehilangan anda sebagai pencari rezeki? […]

Pelan Ganti Gaji Suami

Saya tujukan artikel ini kepada mereka yang sudah berumah tangga. Terutamanya kepada pasangan yang mana isteri tidak berkerja atau menjadi suri rumah sepenuh masa.Nilai GajiBerapa nilai gaji seorang suami? Cuba anda senaraikan perbelanjaan bulanan anda sekeluarga. Sebagai contoh, kita ambil senario sebuah keluarga yang mempunyai dua orang cahaya mata dan gaji bersih suami ialah RM4,000. […]

5 Tips Pelan Simpanan / Pelaburan Takaful

Investment-Linked Plan (ILP) memang popular jika nak dibandingkan dengan pelan-pelan takaful yang traditional. Salah satu sebabnya ialah ada simpanan atau nilai tunai (cash value). Tapi post saya kali ini bukan nak cerita perbezaan ILP dan traditional. Saya cuma ingin kongsikan tips sekiaranya anda sudah memiliki ILP takaful/insurans.1. Jangan Keluarkan Nilai Tunai (Cash Value)Fahamkan apa konsep […]

7 Tips Untuk Berjimat

Tips Berjimat

Tol naik, tambang pengankutan awan naik dan segalanya naik kecuali kangkung. Kita sering mengeluh itu dan ini tetapi keluhan kita itu sebenarnya tak ke mana. Kita perlu fokus pada kita punya circle of control. Maksudnya, apa yang kita boleh buat untuk mengatasi cabaran yang mendatang.Kali ini saya nak kongsikan tips bagaimana untuk berjimat cermat. Mungkin […]

Duit Perlu Ada Alamat

Alamat Duit

Surat Tanpa AlamatApa fungsi kita tulis alamat pada surat? Supaya surat kita sampai ke destinasi yang ditujukan. Posman takkan tahu ke mana surat itu perlu dihantar melainkan anda tuliskan alamat dengan JELAS. Kalau tak ada alamat, memang kesudahannya surat itu pergi entah ke mana dan mesej yang hendak disampaikan kepada penerima surat itu tidak sampai.Duit […]

Betul ke Bohong : Fakta Mengenai JUTAWAN

Jutawan

Kalau Aku KayaAnda pernah bercita-cita jadi orang kaya atau jutawan? Tapi tahu tak macam mana kehidupan sebagai seorang jutawan?[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_0omRGOqUM4″ ]Kalau nak kaya, perlulah fikir macam orang kaya. Jom saya kongsi sedikit info mengenai jutawan…Fakta Mengenai JutawanKebanyakan jutawan mewarisi kekayaan mereka.BOHONG – Hanya 19% daripada jutawan mewarisi apa-apa wang atau kekayaan dari keluarga.Jutawan tidak bekerja keras tetapi mereka mempunyai orang-orang yang […]

5 Kepentingan Perancangan Pewarisan

RM66.6b harta orang ISLAM tak dituntut (Utusan)Siapa sangka orang Islam ada harta sebanyak RM66.6b yang tak dituntut. Bayangkan potensi yang ada pada orang Islam sekiranya duit ini dapat disalurkan ke jalan yang sepatutnya. Sebahagian dari duit ini mungkin diperlukan oleh ahli keluarga waris untuk kos sara hidup ataupun anak-anak waris untuk menyambung pelajaran. Ahli keluarga yang […]

Generasi “Sandwich”

Generasi sandwich? Ada ke generasi ni? Apa tu?Bila kita dengar sandwich, apa yang terlintas dalam fikiran kita? Perkara pertama yang akan tertanya-tanya ialah “Sandwich apa? Tuna ke? Telur ke?”.  Jadi, kita akan terfikir pasal intinya dulu. Anda lah inti sandwich tu!!! Nak tahu kenapa? Apa kata luangkan 2-3minit untuk fahamkan apa yang saya cuba sampaikan…Dalam […]

Saya Dah Ada Company Coverage

Perbualan biasa seorang agent bila approach orang ramai dekat booth:Mr. A : Saya dah adaAgent : Apa yang ada?Mr. A : Company saya dah coverAgent : Tu company yang ada ke awak yang ada?Company CoverageSalah satu sebab kita pilih untuk berkerja di sesebuah company itu ialah medical benefit yang dia offer. Kalau boleh nak yang […]

Medical Card anda mungkin ditarik balik!!

Apa ciri-ciri yang anda cari bila nak cari takaful/insurans? nak murah? nak limit besar/unlimited? nak yang boleh cover satu family? Itu biasanya kriteria yang orang akan cari bila nak signup takaful/insurance. Tahniah kalau anda dah ada signup.Satu soalan saya, anda pernah baca ke polisi yang agent anda bagi tu? Ambil takaful bukan macam steps yang kita biasa […]