5 Sebab Gen-Y Perlukan Takaful

Masih muda, sihat dan sedang mengejar cita-cita dalam kehidupan. Takaful bukanlah merupakan sesuatu yang menarik untuk dibincangkan jika dibandingkan dengan pelaburan saham, hartanah mahupun unit amanah. Akan tetapi, ia seharusnya di ambil berat oleh golongan Gen-Y. Seandainya anda pergi buat selamanya, adakah sesiapa di sekeliling anda yang akan terkesan dengan kehilangan anda sebagai pencari rezeki? […]

Tak Perlu Personal Medical Card Kalau Company Dah Cover

Company Dah Cover Apakah faktor yang selalu diambil kira ketika memilih sesebuah tawaran pekerjaan? Antaranya ialah gaji, jawatan, bilangan hari cuti tahunan, bonus dan manfaat perubatan seperti medical card. Dan saya dahulu apabila menerima tawaran, saya akan diminta untuk menandatangani surat tawaran di mana kandungannya terdapat butiran mengenai gaji, jawatan dan manfaat perubatan. “Dah ada […]

Pelan Ganti Gaji Suami

Saya tujukan artikel ini kepada mereka yang sudah berumah tangga. Terutamanya kepada pasangan yang mana isteri tidak berkerja atau menjadi suri rumah sepenuh masa.Nilai GajiBerapa nilai gaji seorang suami? Cuba anda senaraikan perbelanjaan bulanan anda sekeluarga. Sebagai contoh, kita ambil senario sebuah keluarga yang mempunyai dua orang cahaya mata dan gaji bersih suami ialah RM4,000. […]

5 Tips Pelan Simpanan / Pelaburan Takaful

Investment-Linked Plan (ILP) memang popular jika nak dibandingkan dengan pelan-pelan takaful yang traditional. Salah satu sebabnya ialah ada simpanan atau nilai tunai (cash value). Tapi post saya kali ini bukan nak cerita perbezaan ILP dan traditional. Saya cuma ingin kongsikan tips sekiaranya anda sudah memiliki ILP takaful/insurans.1. Jangan Keluarkan Nilai Tunai (Cash Value)Fahamkan apa konsep […]

Orang Sakit Boleh Mohon Takaful

Mohon Takaful

Sudah Terantuk Baru TengadahAKHIRNYA anda sedar takaful tu penting selepas ulang-alik hospital. Tak pun baru sedar yang syarikat anda berkerja cuma bagi manfaat perubatan selagi anda berkerja sahaja. Adakah sudah terlambat untuk mohon pelan takaful?Takaful Untuk SemuaSemua orang boleh mohon untuk ambil pelan takaful. Persoalannya LULUS atau TIDAK. Lulus atau tidak semua bergantung pada syarikat takaful. Empat […]

Aku, Apple dan Android

Aku, Apple dan Android

Syarikat Takaful Terbaik?Soalan ini umpama anda tanya antara Android dan iOS, yang mana lebih bagus? Sampai hari ini, ada pengguna smartphone kedua-dua operating system yang menyatakan Android lebih bagus berbanding iOS dan sebaliknya. Mungkin lebih ramai memilih Android di Malaysia kerana harganya lebih murah untuk sesetengah jenama smartphone. Tapi ramai juga yang memilih Android walaupun […]

ANDAI KATA ANDA TAK ADA AGENT TAKAFUL

Ramai yang ada Takaful tapi tak ada agent. Penting ke ada agent ni? Sebenarnya tak lah penting sangat. Tapi kalau anda tak ada agent, semua-semua ini anda perlu buat sendiri:Anda perlu membuat permohonan takaful di kaunter cawangan pada waktu pejabat.Anda perlu cari sendiri plan takaful yang bersesuaian mengikut kemampuan dan keperluan anda.Mahu claim pampasan? Claim […]

Generasi “Sandwich”

Generasi sandwich? Ada ke generasi ni? Apa tu?Bila kita dengar sandwich, apa yang terlintas dalam fikiran kita? Perkara pertama yang akan tertanya-tanya ialah “Sandwich apa? Tuna ke? Telur ke?”.  Jadi, kita akan terfikir pasal intinya dulu. Anda lah inti sandwich tu!!! Nak tahu kenapa? Apa kata luangkan 2-3minit untuk fahamkan apa yang saya cuba sampaikan…Dalam […]

Saya Dah Ada Company Coverage

Perbualan biasa seorang agent bila approach orang ramai dekat booth:Mr. A : Saya dah adaAgent : Apa yang ada?Mr. A : Company saya dah coverAgent : Tu company yang ada ke awak yang ada?Company CoverageSalah satu sebab kita pilih untuk berkerja di sesebuah company itu ialah medical benefit yang dia offer. Kalau boleh nak yang […]

4 Faktor Yang Akan Mempengaruhi Caruman Takaful Anda

“Berapa eyh yang saya perlu bayar untuk pelan takaful ni?”Itu soalan biasa yang saya selalu dengar sebagai perunding takaful. Adakah harga itu akan dipetik dari langit ataupun ada sistem pengiraan? Jawapannya, harga tu ditentukan oleh software yang disediakan oleh pihak syarikat takaful. Tapi, macam mana software itu tetapkan harga? Pernah tak anda terfikir atau tanya […]