Orang Sakit Boleh Mohon Takaful

Mohon Takaful

Sudah Terantuk Baru TengadahAKHIRNYA anda sedar takaful tu penting selepas ulang-alik hospital. Tak pun baru sedar yang syarikat anda berkerja cuma bagi manfaat perubatan selagi anda berkerja sahaja. Adakah sudah terlambat untuk mohon pelan takaful?Takaful Untuk SemuaSemua orang boleh mohon untuk ambil pelan takaful. Persoalannya LULUS atau TIDAK. Lulus atau tidak semua bergantung pada syarikat takaful. Empat […]

7 Tips Untuk Berjimat

Tips Berjimat

Tol naik, tambang pengankutan awan naik dan segalanya naik kecuali kangkung. Kita sering mengeluh itu dan ini tetapi keluhan kita itu sebenarnya tak ke mana. Kita perlu fokus pada kita punya circle of control. Maksudnya, apa yang kita boleh buat untuk mengatasi cabaran yang mendatang.Kali ini saya nak kongsikan tips bagaimana untuk berjimat cermat. Mungkin […]

Duit Perlu Ada Alamat

Alamat Duit

Surat Tanpa AlamatApa fungsi kita tulis alamat pada surat? Supaya surat kita sampai ke destinasi yang ditujukan. Posman takkan tahu ke mana surat itu perlu dihantar melainkan anda tuliskan alamat dengan JELAS. Kalau tak ada alamat, memang kesudahannya surat itu pergi entah ke mana dan mesej yang hendak disampaikan kepada penerima surat itu tidak sampai.Duit […]

Betul ke Bohong : Fakta Mengenai JUTAWAN

Jutawan

Kalau Aku KayaAnda pernah bercita-cita jadi orang kaya atau jutawan? Tapi tahu tak macam mana kehidupan sebagai seorang jutawan?[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_0omRGOqUM4″ ]Kalau nak kaya, perlulah fikir macam orang kaya. Jom saya kongsi sedikit info mengenai jutawan…Fakta Mengenai JutawanKebanyakan jutawan mewarisi kekayaan mereka.BOHONG – Hanya 19% daripada jutawan mewarisi apa-apa wang atau kekayaan dari keluarga.Jutawan tidak bekerja keras tetapi mereka mempunyai orang-orang yang […]

Aku, Apple dan Android

Aku, Apple dan Android

Syarikat Takaful Terbaik?Soalan ini umpama anda tanya antara Android dan iOS, yang mana lebih bagus? Sampai hari ini, ada pengguna smartphone kedua-dua operating system yang menyatakan Android lebih bagus berbanding iOS dan sebaliknya. Mungkin lebih ramai memilih Android di Malaysia kerana harganya lebih murah untuk sesetengah jenama smartphone. Tapi ramai juga yang memilih Android walaupun […]

ANDAI KATA ANDA TAK ADA AGENT TAKAFUL

Ramai yang ada Takaful tapi tak ada agent. Penting ke ada agent ni? Sebenarnya tak lah penting sangat. Tapi kalau anda tak ada agent, semua-semua ini anda perlu buat sendiri:Anda perlu membuat permohonan takaful di kaunter cawangan pada waktu pejabat.Anda perlu cari sendiri plan takaful yang bersesuaian mengikut kemampuan dan keperluan anda.Mahu claim pampasan? Claim […]

5 Kepentingan Perancangan Pewarisan

RM66.6b harta orang ISLAM tak dituntut (Utusan)Siapa sangka orang Islam ada harta sebanyak RM66.6b yang tak dituntut. Bayangkan potensi yang ada pada orang Islam sekiranya duit ini dapat disalurkan ke jalan yang sepatutnya. Sebahagian dari duit ini mungkin diperlukan oleh ahli keluarga waris untuk kos sara hidup ataupun anak-anak waris untuk menyambung pelajaran. Ahli keluarga yang […]

Generasi “Sandwich”

Generasi sandwich? Ada ke generasi ni? Apa tu?Bila kita dengar sandwich, apa yang terlintas dalam fikiran kita? Perkara pertama yang akan tertanya-tanya ialah “Sandwich apa? Tuna ke? Telur ke?”.  Jadi, kita akan terfikir pasal intinya dulu. Anda lah inti sandwich tu!!! Nak tahu kenapa? Apa kata luangkan 2-3minit untuk fahamkan apa yang saya cuba sampaikan…Dalam […]